Uitdieping
Sei-Ki

Sei-Ki een weg naar leven in overgave
Sei-Ki is vaardigheid in het aanraken, raken van hart tot hart, wezen tot wezen. Het is een diep bevredigende ervaring van ondersteuning en herkend worden. Het is een weg naar levensontwikkeling, wilskracht en zelfredzaamheid. Het is een filosofische positie over wat het is om mens te zijn. Het is een weg om terug te keren naar jouw oorspronkelijke zelf, naar de rijke textuur van het leven, naar spontaniteit.
De werkwijze van Sei-Ki
Sei-Ki is lichaamswerk geworteld in mindfulness. Het richt zich op eenvoudige menselijke verbinding en aanraking. Met bekwame, veilige handen brengt Sei-Ki jou in het belichaamde heden.
De Sei-Ki beoefenaar fungeert niet als therapeut of healer, maar als een spiegel voor de ontvanger. Sei-ki helpt de ontvanger om zijn of haar onderliggende toestand te aanschouwen, herkennen en het pantser waarmee die zichzelf omsluit losser te maken. De Sei-Ki beoefenaar opent deze ruimte van diep aanschouwen aan de hand van enerzijds bekwame aanraking en anderzijds nauwlettende observatie van de vervormingen die zich tonen op lichamelijk en geestelijk vlak. Daardoor ontladen trauma’s, spanningen, frustraties en andere emoties of gedachten die een rem zetten op onze fysieke, psychische, emotionele en sociale gezondheid. Deze ontladingen of spontane bewegingen kunnen tijdens de sessie inwendig of uitwendig zichtbaar zijn. De onderliggende gezondheid begint zichzelf opnieuw te bevestigen naarmate de vervorming opheldert, meer naar de achtergrond verdwijnt en minder vast wordt. De persoon voelt zich vrijer van oude patronen en vastgeroeste staten van lichaam en geest. Hij krijgt meer inzicht in zichzelf en lichamelijke en geestelijke blokkades lossen op of verdwijnen. Wie we werkelijk zijn treedt meer naar voor.
Sei-Ki, het ontstaan
Shiatsu meester Akinobu Kishi ontwikkelde Sei-Ki rond 1979. Het is een werkwijze die geëvolueerd is vanuit zijn shiatsu meesterschap en die terzelfdertijd een terugkeer is naar de oorsprong van manuele therapie. Kishi leerde reeds op negenjarige leeftijd shiatsu van zijn vader, behaalde later zijn officiële Japanse Shiatsu diploma en studeerde verder aan de Zen Shiatsu-school van Masunaga Sensei. Hij was gedurende tien jaar zijn eerste assistent. In 1979 beleeft Kishi een intense openbaring waardoor hij een andere kijk krijgt op lichaamswerk. Vanaf hier is het nodig dat hij zijn individuele weg zoekt in de traditie gebasseerd op zijn eigen ervaring. Kishi ontwikkelde een nieuwe werkwijze om mensen te begeleiden naar een betere gezondheid op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak met als principe ‘minder is meer’ en noemt zijn werk Seiki Soho of later Sei-Ki.
Wat kan jij verwachten van een Sei-Ki sessie?
Je blijft volledig gekleed en ligt op een comfortabele, gewatteerde futon. Wanneer je Sei-Ki ontvangt, ervaar je verschillende dieptes van aanraking aangebracht met de handen. Na een sessie voel je jou vaak omhuld door de dragende kracht van jezelf en de aarde. De ervaring verdiept zich naarmate het proces vordert en de gevoeligheid ontwaakt.
Mensen melden frequent dat ze na het ontvangen van Sei-Ki weer bij zichzelf komen, opnieuw ademen en het leven ervaren met nieuwe interesse en creativiteit
Ito Thermie
De werkwijze van Ito Thermie
Met behulp van een metalen instrument, de reionki, waarin wierook brandt, wordt er een enorme hoeveelheid warmte tot diep in het lichaam van de ontvanger verspreid. Deze wierook bevat een unieke samenstelling van bladeren van de loquatplant, zeven andere natuurlijke kruiden en één mineraal.
Ito Thermie draagt een hoge efficiëntie uit dankzij een samenspel van verschillende principes: massage, aromatherapie en infrarood warmte.
De massage die ontstaat door de drukverschillen van het reionki instrument stimuleert de ki of levenskracht van de ontvanger. Hierdoor wordt eventuele stagnatie losgeweekt en komt er opnieuw beweging in het lichaam. Tegelijkertijd werkt de aromatherapie met verdovende en kalmerende planten ondersteunend in op het helingsproces. Deze werkt rechtstreeks in op het centrale zenuwstelsel en vermindert pijn en angst. De infrarood warmte drijft de koude uit het lichaam en heeft een direct effect op gewrichtsproblemen en spierspanningen. Bovendien wordt het effect van Ito Thermie verhoogd door het inhaleren van de rook.
In de Oosterse geneeskunde zijn pijn, koude voeten en handen, vermoeidheid of slapeloosheid indicatoren van koude in het lichaam. Koude is voor hen het begin van ziekte. Iedereen draagt tot op een bepaald niveau koude in het lichaam. Er wordt koude ontwikkeld in het lichaam ten gevolge van aanhoudende stress, elektromagnetische golven, emotionele trauma’s, negatieve gedachten, onevenwichtige yin yang balans in het voedings- en drinkpatroon, vast gekropen conditioneringen of een onzorgzame levenswijze.
Stress is een van de grootste ziekmakende factoren en de impact ervan op ons lichaam wordt ontzettend onderschat. Stress koelt het lichaam af, wat op lange termijn nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Ito Thermie drijft de geaccumuleerde koude in het lichaam naar buiten en ondersteunt het lichaam in het onderhouden van de juiste lichaamstemperatuur. Een constante juiste lichaamstemperatuur is extreem belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem, de omschakeling tussen het sympatisch en para-sympatich zenuwstelsel, de enzymatische activiteit, de spijsvertering en het regeneratief vermogen van het lichaam.
Bijzonder feit: de Ito Thermie zelf-sessie
Naast het geven van sessies aan anderen kan Ito Thermie ook gebruikt worden om een sessie aan jezelf te geven: een dagelijkse zelfzorg om gezond te worden en te blijven. Dat is net één van de redenen waarom Ito Thermie een unieke helingskunst is: je kan jezelf ondersteunen en verzorgen door op frequente basis sessies aan jezelf te geven. Zelfbeoefenaars van Ito Thermie ondervinden spoedig hoe hun immuunsysteem aansterkt. Doorheen de tijd verminderen tot verdwijnen hun chronische klachten en hun hart wordt zoeter. Hun gehele gezondheid beweegt naar meer vitaliteit en veerkracht.
Ito Thermie, het ontstaan
De Ito Thermie helingsmethode werd ontwikkeld door de Japanse dokter Kin Itsu Ito in 1929. Na vele jaren van werken met de westerse geneeskunde geraakte hij ontzettend gefrustreerd doordat het er vaak op uitdraaide dat hij zijn klanten nooit echt kon helpen, noch helemaal genezen. Hij verlangde ernaar een methode te ontwikkelen die pijn onmiddellijk kon verminderen terwijl het tezelfdertijd het helingsproces mee ondersteunt. Hij zocht naar een helingswijze die mensen werkelijk helpt om gezond te worden en zelfs beter nog, om gezond te blijven.
Dokter Kin Itsu Ito specialiseerde zich in de Westerse geneeskunde en kwam later tot het besef van de belangrijkheid van de oude Oosterse geneeskunde. Tijdens zijn 25 jaar durende zoektocht naar een effectieve helingswijze waar hij beide paden combineerde, vond hij geen geslaagde oplossing. Teneergeslagen en teleurgesteld liet hij al zijn inspanning en werk vallen en trok zichzelf terug in meditatie. Dr. Kin Itsu Ito getuigt dat hij na 93 dagen van intense meditatie en vasten de Ito Thermie methode heeft ontvangen van het heilige wezen Quan Yin.
Tijdens zijn jaren van onderzoek was hij betrokken bij fundamentele klinische studies samen met Dr. Kakujiro Nakajima and Dr. Kyoitsu Ito. De naam Ito Thermie werd gegeven door Dr. Koichi Miyake, onder wie dr. Kin Itsu Ito onderzoek deed voor de Tokyo Imperial Universiteit. Ito Thermie is ondertussen zeer bekend in Japan en wordt gebruikt als thuisremedie en door professionele beoefenaars.
Wat kan jij verwachten van een Ito Thermie sessie?
Een Ito Thermie sessie wordt aan jou gegeven op een massagetafel. Je wordt toegedekt met handdoeken en lichaamsdeel per lichaamsdeel krijgt de vuur imprint aangereikt. Een sessie wordt vaak ervaren als een opfrissing van de geest in een ontspannen lichaam. Elke sessie wordt je op een andere wijze de warmte en jouw lichaam/geest gewaar. De ervaring verdiept zich naarmate het proces vordert en de gevoeligheid ontwaakt.
Mensen die geregeld Ito Thermie ontvangen beschrijven het onder meer als een lang gemiste voeding voor hun gehele zijn, als de koesterende omhullende warmte die herinnert aan het vertoeven in de baarmoeder.
Wegens verhuis naar het buitenland voor twee jaar is Studio Deugd tijdelijk gesloten, mijn excuses voor het ongemak.
Wel plan ik meermaals per jaar individuele sessies, lessen en workshops te Gent.
Blijf je graag op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Waarom mediteren?
We leren ons van jongs af aan te concentreren. Van zodra je je geest vernauwt, word je je sterk bewust van één ding en tegelijkertijd gaat je bewustzijn van een heleboel dingen verloren. Je gebruikt je geest niet in zijn totaliteit. De hoofdmoot blijft onbewust. Er bestaat eigenlijk geen grens tussen het bewuste en het onbewuste. Het gaat niet om twee vormen van bewustzijn. Het bewuste wil zeggen, dat deel van je bewustzijn dat nog gebruikt wordt na het vernauwingsproces. Onbewust wil zeggen: dat stuk dat verwaarloosd, genegeerd en afgesloten is. Daardoor ontstaat er verdeeldheid en gespletenheid. Je vervreemdt van het grootste deel van jezelf en de rest gaat verloren. Het resterende deel blijft altijd aanwezig in de vorm van ongebruikte mogelijkheden. Een reservoir van sluimerende avonturen. Dat onbewuste deel zal altijd in conflict zijn met je bewuste. Vandaar dat er onrust in ons heerst. Iedereen leeft in conflict met zichzelf, door de splitsing tussen onbewuste en bewuste. Maar, de gelukzaligheid van het bestaan laat zich alleen maar voelen als het reservoir van potentieel, het onbewuste, mag openbloeien.
Als je mogelijkheden tot bloei komen, dan vier je het leven. De kunst om het leven te vieren toont zich in de mogelijkheid om te kunnen genieten van al wat je overkomt. Meditatie is daar een hulpmiddel toe. Het is een poging om in de diepte van je onbewuste zelf te springen. Een poging om de vernauwde concentratie af te leggen, zodat verruiming eveneens mogelijk wordt. Bewustzijn is onbegrensd.
Meditatie is een reis naar binnen die je tot volwasdom laat openbloeien. Hoe dieper je tot jezelf doordringt, hoe meer volwassen je wordt. Wanneer je het centrum van je wezen bereikt ben je volledig volwassen, op dat moment verdwijnt de persoon. Volwassenheid is door middel van je innerlijke ervaringen, komen tot het vervullen van je mogelijkheden. Vaak wordt volwassenheid gelijk gesteld met geen groentje meer zijn, met dat je bent gerijpt door levenservaringen, dat je niet gemakkelijk bedrogen kunt worden, dat je niet uitgebuit kunt worden, dat je binnenin je iets hebt als een stevige rots, een bescherming, een veiligheid. Je kan het leven trotseren. Deze definitie is erg triviaal, werelds. In wezen zou volwassenheid geen rots van je dienen te maken. Echte volwassenheid maakt je net ontzettend kwetsbaar, zacht en eenvoudig liefdevol. Het schenkt je een innerlijke bloei en compleetheid met een oneindige bewegingsvrijheid.
Meditatie schept de omstandigheden waarin je iets van het onbekende innerlijke gaat zien. Stukje bij beetje word je uit je vastgeroeste, mechanische, robotachtige persoonlijkheid geduwd. Meditatie biedt een kans om de continue gedachtenstroom te onderbreken en toont je een weg naar jouw gecentreerde zijn, naar jouw midden. Naar de plek vanwaaruit het leven gewoonweg stroomt.
[Woorden naar een lezing van Bhagwan Shree Rajneesh of Osho]